Gossos amb al·lèrgies

Els gossos poden patir, principalment, tres tipus d’al•lèrgies: la dermatitis al•lèrgica a la picada de puça, l’atòpia i l’al•lèrgia alimentària.

Aquí volem parlar de l’atòpia, perquè és una malaltia que afecta entre un 3 i un 15% de la població canina; és la segona al•lèrgia més freqüent en el gos (després de la dermatitis per la picada de puça); i perquè aquesta malaltia es dóna sobretot a la primavera i a l’estiu.

Amb l’arribada del bon temps, el cicle reproductiu de la majoria dels éssers vius es posa en marxa de nou: els arbres i les plantes comencen a fabricar pol•len, que s’escampa per l’ambient amb les llavors; es reactiva la proliferació d’àcars, puces, paparres i altres microorganismes i comença l’activitat dels insectes (abelles, vespes, mosquits…). Tots aquests són factors potencials de produir atòpia.

El primer símptoma que apreciarem en el nostre gos és que es grata: té picor, es frega la cara, es mossega les potes… El gratat continuat li provocarà una sèrie de lesions secundàries a la pell: envermelliment i edema, el pèl li pot caure o se’l pot arrencar al gratar-se. Les zones del cos més afectades seran al voltant dels ulls i dels llavis, entre els dits, a la panxa, a les aixelles i a la part anterior de les potes del davant.

Un altre símptoma que trobarem molt freqüentment i que molts cops és confós i no tractat com a part de l’atòpia és l’otitis externa. En aquesta mena d’otitis existeix picor a les orelles i el gos es grata o espolsa el cap.

Les al.lèrgies no es curen, però es controlen amb fàrmacs i vacunes.